29 жовтня світ відзначає Всесвітній день боротьби з інсультом. Нагадаємо, що інсульт — це гострий стан, під час якого вражаються кровоносні судини головного мозку. Інсульт виникає, коли судина, по якій кров’ю переноситься кисень і поживні речовини, блокується тромбом (“бляшкою”) або розривається. Коли це відбувається, частина мозку не може отримати постачання кисню та поживних речовин, як наслідок – починається смерть його клітин.

🆘

За якими ознаками можна запідозрити інсульт у людини поруч або у себе? Розвиток інсульту можуть супроводжувати симптоми, що виникають раптово. Запам’ятати їх можна у можна за абревіатурою МОЗОК-Час. М (Мовлення) – попросіть людину повторити за вами просте речення та виконати просту команду. При інсульті вимова буде нерозбірливою, плутаною або людина не буде розуміти команду, яку ви попросили її виконати. О (Обличчя) – коли одна сторона обличчя зазнає візуальних змін (наприклад, обвисає). Попросіть людину посміхнутися. Якщо у неї інсульт, вона не зможе цього зробити або посмішка буде несиметричною. З (Запаморочення) – поява скарги на раптове головокружіння, хиткість ходи, втрату рівноваги, координації рухів у руці або нозі. О (Очі) – у людини раптово порушився зір одним або двома очима, наприклад, зʼ’явилось двоїння при погляді на предмети. К (Кінцівки) – слабкість або оніміння, неможливість підняти і утримувати обидві руки або обидві ноги одночасно, кінцівки з однієї сторони стають слабкішими, можуть падати, як пліть.Час – якщо ви помітили один із цих симптомів, терміново викликайте швидку допомогу (103)!

‼️

Після виклику “швидкої” варто:

– заспокоїти постраждалого і пояснити, що допомога буде надана;

– дотримуватись вказівок диспетчера швидкої допомоги;

– надати постраждалому максимально зручного для нього положення (рекомендовано – підвищене положення голови 15-30 градусів);

– забезпечити постійний нагляд до приїзду бригади екстреної медичної допомоги;

– при погіршенні стану постраждалого повторно здійснити виклик екстреної медичної допомоги;

– за можливості, зібрати у постраждалого максимально можливу кількість інформації (наприклад, стосовно точного часу погіршення стану, можливих обставин, які з цим пов’язані, наявних захворювань).

Всю отриману інформацію передати працівникам бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або диспетчеру прийому виклику. При цьому необхідно пам’ятати, що: постраждалому не можна давати їсти та пити, якщо у нього до приїзду “швидкої” зникли наявні ознаки інсульту – жодним чином не відміняти виклик.